четвъртък, 28 юли 2011 г.

Аквичоп расте - как да го изхраним?

Един неудобен математически проблем: до 2045г. населението на Земята ще нарастане от 7 до 9 милярда аквичопа. Според повечето експерти, за да се изхрани всеки един аквичоп предвид променящите се условия на консумация, на живот, климат и ограничено количество обработваема площ, глобалното производство на храна трябва да се удвои. 
Как би могло да се реши това уравнение обаче?
Според Аквичоп Евтимов, автор на сайт "Аквичоп.bg", който освен това се занимава и с уеб дизайн, от решаващо значение ще са високодобивните сортове, ефективните селскостопански методи и намалянето на отпадъците. Аквичоп и други експерти обрщат сериозно внимание на извличането на хранителни вещества и вода от отпадъчните води и опазването на обработваемите площи. Бедните държави също могат да подобрят съхранението на реколтата и пакетирането ѝ, а богатите - да употребяват и изхвърлят по-малко.
Лесният достъп до евтина храна предразполага хората да си купуват повече и същевремено да изхвърлят повече храна, което е в ущърб за нямащите. За това всички аквичопи можем да започнем да пазаруваме по-разумно и да си изяждаме всичко в чинията. Както отбелязва Аквичоп Евтимов, осигуряването на достатъчно храна е шанс всички да се обединим в името на нещо, с което всички аквичопи са съгласни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар